13. heinäkuuta 2011

Barcelona Baby!

Noniin, nyt vihdoin se lupaamani reissupostaus. Kuvia otettiin yli 300, joten oli hieman hankalaa valita niiden joukosta vain muutama. Jos jotakuta kiinnostaa, enemmän kuvia (sekalaisessa järjestyksessä tosin) löytyy täältä: *KLIK*
Näitäkin kuvia saa suuremmaksi ja tarkemmaksi kuvaa klikkaamalla.

Teimme siis kuuden päivän visiitin pikkuveljeni kanssa Barcelonaan. Rakastan tätä kaupunkia, sen ihmisiä, tunnelmaa ja arkkitehtuuria koko sydämestäni ja olen viime reissusta, vuodesta 2007 asti ikävöinyt sinne melkein päivittäin takaisin.
Barcelona on oiva matkakohde mikäli haluaa yhdistää kaupunki ja rantalomailun, sillä Barceloneta beach sijaitsee aivan kaupungin edustalla. Välimeressä uiskentelu on tosin melko suolaista puuhaa. Rannalla tuulee aina ja korkeat aallot pitävät huolen siitä että merivettä menee varmasti joka rööristä sisään. :)

Kaupungista löytyy myös aivan mielettömiä puistoja. Ekana aamuna lähdettiin hakemaan aamupalaa ja löydettiin sattumalta eräs "vaatimaton pieni puisto", Ciutadella Parc, joka sattui sijaitsemaan aivan hostellimme vieressä. Puiston porttina voisi pitää tätä upeaa riemukaarta.


Puiston keskeltä löytyy huikaisevan upea rakennelma ja suihkulähde. Alempi kuva otettu tuolta ylhäältä päin.


Mikäli tykkää mahtipontisesta arkkitehtuurista, Barcelonassa kannattanee käydä sitä ihailemassa. Lempi arkkitehtini ja samalla suuri idolini on ehdottomasti 1800-1900 -luvun vaihteessa elänyt Antonio Gaudi, jonka suurimpiin saavutuksiin lukeutuu mm. tämä seuraavaksi esitelty kohde.
Jatketaan siis puistoaiheella. Gaudin suunnittelema psykedeelinen puisto Parc Güell on yksi 1900-luvun tunnetuimmista maisema-arkkitehtuurin luomuksista. Nopea vilkaisu ei ihan riitä puiston näkemiseen, sillä se on rakennettu korkealle Muntanya Peladallan kukkulalle ja pelkkä portille kiipeäminen vaatii jo jonkin verran ponnisteluja. Kuvassa alla näkyy tuo huikaisevan upea puiston portti, joka vie ns. sadan pylvään saliin.


Pala salin kattoa, jota koristaa kauniit yksityiskohtaiset koristeet.


Pylväiden kattona aaltoilee upea terassi, puiston kuuluisa näköalapaikka, josta näkee yli koko Barcelonan kaupungin aina merelle saakka.

Terassin näköalat ei kuitenkaan meille riittäneet. Haluttiin nähdä myös kukkulan toiselle puolelle, joten päätettiin kiivetä kukkulan laelle. Matkalla nähtiin mm. Gaudin koti. Kuvan oikeassa laidassa näkyy myös Sagrada Familia.

Päivä oli luultavasti koko viikon kuumin ja kiipeämisessä ei ainakaan yhtään viileämpi tullut. Reitti kukkulan laelle oli tosi jyrkkä ja hankalakulkuinen. Perillä odotti kuitenkin niin huikaisevat näkymät, että ponnistelu oli ehdottomasti vaivan arvoista. Toinen hyvä seikka oli se, ettei muut turistit jaksaneet kiivetä tänne ja saatiin nauttia näkymistä ihan kahdestaan.

Hyvä me!

Panorama kuvaa kukkulan toiselta puolelta


ja toinen panorama kaupungin ja meren puolelta


Seuraavana päivänä oli vuorossa turistibussiajelu. Bussit kiertävät kolmella eri reitillä, joista saa halutessaan käyttää samalla lipulla kaikkia. Punainen reitti vei meidät Montjüicin kukkulalle, vastapäätä Muntanya Peladallan kukkulaa, josta siis nuo edelliset kuvat olivat. Tämä kuva on otettu Museu d'Artilta. Edessä avautuu Plaça d'Espanya.

Hypättiin Montjüicilta alaspäin rannalle johtavalle köysiradalle. Korkeanpaikankammoisena istuin kopin ainoalla penkillä koko ilmamatkan ja pelottiin niin etten uskaltanut paljoakaan kuvia räiskiä. Onneksi broidi hoiti homman.

Yläilmoista ranta näytti tosi hienolta.


Käytiin biitsillä vähän polskimassa ja jatkettiin sinisellä linjalla Sagrada Familian kautta koko reitti loppuun. Sagradassa ei käyty sisällä, koska turistijonot olivat liian pitkät ja kello oli tässä vaiheessa jo liian paljon.
Siksipä tästä varmaankin Barcelonan kuuluisammasta nähtävyydestä ei ole tämän enempää kuvia. Viime reissulla tuli kiivettyä yhteen noista korkeista torneista, joten tuon köysiradan jälkeen ei paljon huvittanut enää pelätä. Tietämättömille vielä tiedoksi, että Gaudin suunnitteleman mestariteoksen rakentaminen on yhä kesken, vaikka rakennustöitä on tehty jo pitkälti toista sataa vuotta.


Siinä oli pikainen postaus reissusta. Kuviin ei valitettavasti saa kuitenkaan välitettyä läheskään todellista näkymää, joten käykäähän kaikki ihailemassa tätä upeaa kaupunkia ihan omin silmin.
Jos ette ole koskaan käyneet, suosittelen vähintään viikon reissua jotta ehditte näkemään ja kokemaan mahdollisimman paljon. Suosittelen myös hyviä kävelykenkiä. Omat jalkani kokivat todella kovia, enkä ole reissun jälkeen poistunut kotoa muutamaan päivään, kun mitkään kengät ei mene turvonneisiin ja rakkuloisiin jalkoihini. :D

3 kommenttia:

Hiipi H kirjoitti...

Ihania kuvia BCN:sta, tuli ikävä sinne! Ramblasta ramppasimme ja kävimme noissa samoissa paikoissa, joista kuvat on. Mahtava kaupunki!

Gesi kirjoitti...

On kyllä! Mullakin on jo ikävä takaisin sinne. Tämän toisen reissun seurauksena aloin harkita jo muuttoa sinne. :)

Anna kirjoitti...

Itse asuin keväällä kaksi kuukautta Barcelonassa ja tuntui, ettei silloinkaan ehtinyt nähdä tarpeeksi! menetin kyllä täysin sydämeni tuolle kaupungille :)