31. heinäkuuta 2011

Mummon hopeat

Iskin pari viikkoa sitten oikeaan kulta- vai pitäisikö sanoa hopeasuoneen. Mummini halusi lahjoittaa minulle kaikki hopeansa, joihin lukeutui mm. upea hopeatarjotin ja tuhoton määrä hopea-aterimia. Ainoa ehto hopeiden saamiselle oli se, etten pistä ihan kaikkea koruiksi. Ei pelkoa kuitenkaan että pistäisin. Näitä on ensinnäkin niin paljon, etten saisi kaikesta koruja tehtyäkään ja säästän ihan mielelläni ainakin kaikki 925 hopeat juhla-aterimiksi.

Jos joku pähkäilee miten kummassa hopeat puhdistetaan ihan hopeanpuhdistusainetta, näistä seuraavista kotikonsteista voi olla apua.

Vuoraa lasi -tai muoviastia alumiinifoliolla. Folion tulee peittää koko pohja ja reunat, muuten puhdistus ei onnistu. Heitä hopeat astiaan, mutta kannattaa pistää vähän pienempi erä kerrallaan kun mitä itse laitoin. :)
Kaada päälle reippaasti suolaa tai ruokasoodaa. Itse koen soodan tehokkaammaksi kuin suolan.


Valuta päälle kiehuvan kuumaa vettä. Soodan pitäisi alkaa kuplimaan ja puhdistamaan välittömästi.

Anna lusikoiden muhia vedessä ainakin 15 minuuttia tai niin kauan kunnes ne kiiltävät. Huuhtele viileässä vedessä ja aseta kuivumaan. Noita oli niin paljon, että joutui laittamaan kahdelle eri liinalle kuivumaan. :P
Jos aterimet eivät ole puhdistuneet täysin, niitä voi kiillottaa vielä kiillotusliinalla. Itse tein ainakin tällä kertaa sen virheen että tungin nuo kaikki satajayksi aterinta puhdistukseen, joten osa jäi hieman tummaksi. Ruokasoodakin oli melko lopussa, eikä riittänyt koko satsiin.


Toivottavasti tästä ohjeesta oli joillekin apua!

2 kommenttia:

Mona kirjoitti...

En oo kade...en...o_O

Katri kirjoitti...

Siis vähän hienoa! Noin paljon hopeita. :o

Taannoin juttelin tuttavani kanssa ja hän ihmetteli, että milloin on niin vanha, että oppii arvostamaan kummeiltaan lapsena saamia hopeita. Olin ihan pihalla. Totta kai arvostaa ja paljon!