21. marraskuuta 2010

Makramepunonta

Lupailin teille joskus jo aikaa sitten makramepunonnan ohjeet. Kuvattiin itseasiassa pikkusiskon avustuksella nämä ohjekuvat jo syyskuussa, mutta olin niin pirun laiska, etten saanut niitä koottua kun vasta nyt - kun ei ole muutakaan postaamisen aihetta. :)

Eli: tarvitaan 1mm paksuista puuvilla tai hamppunarua ja esimerkiksi puuhelmiä. Tällä ohjeella puuhelmet on parempia, ymmärrätte myöhemmin miksi.


Otetaan kaksi narun pätkää. Itse mittaan yleensä perstuntumalla, mutta pidempi naru on varmaan jotain 170cm ja lyhempi noin 100cm. Narut taitetaan kahtia, yhdistetään ja taitekohtaan vedetään solmu.
Lyhemmät narut pidetään koko ajan keskellä ja pidemmät sivuilla. Pidemmillä naruilla tehdään solmut.


Kiinnitä työ silmukasta esimerkiksi nuppineulalla korkkitauluun tai mihin tahansa naulaan, teippiin tai muuhun vastaavaan. Aloitetaan kuljettamalla oikean puoleinen pitkä naru kahden keskimmäisen narun alta. Vasemman puoleinen naru jää oikean puoleisen narun alapuolelle.


Ja pujotetaan oikean puoleisesta aukosta ylhäältä alas. Vedetään solmu kiinni kahteen keskimmäiseen naruun.


Seuraava solmu tehdään toisinpäin eli tällä kertaa oikean puoleinen sivunaru solmitaan siten että se menee alussa kahden keskimmäisen narun yläpuolelta ja tulee tuosta aukosta alakautta.


Oma muistisääntöni on punontaa tehdessä koko ajan mielessä. Alhaalta, alhaalta, ylhäältä ja ylhäältä, ylhäältä, alhaalta. Jos menee sekaisin, voi aina purkaa edellisen solmun ja tarkistaa tuleeko solmussa viimeisin lanka (oikealla) ylhäältä vai alhaalta, niin muistaa taas missä menee.


Kun punontaa on tehty pieni pätkä, voidaan lisätä työhön helmiä. Koska helmen reiästä pitää saada mahtumaan molemmat keskimmäisistä langoista, pitää helmen reiän olla tarpeeksi suuri. Puuhelmissä se yleensä onkin ja jos ei, sitä on helppo suurentaa.
Helmen lisäämisen jälkeen solmitaan vähintään kaksi solmua väliin.


Näiden helmien väliin solmin neljä solmua.


Kun koru on tarpeeksi pitkä, on aika päätellä työ. Tähän on olemassa monia tapoja, tässä nyt vain yksi niistä. Tätä tapaa en oikeastaan ole nähnyt missään ohjeessa aiemmin, vaan olen kehitellyt sen itse.
Eli, solmitaan keskimmäiset narut sivummaisten kanssa, näin:
 

Solmitaan tavallisella solmulla helmi narujen päihin ja leikataan ylimääräiset pätkät pois.


Viimeistellään solmut kynsilakalla tai värittömällä liimalla. Kynsilakkaa voi muutenkin käyttää työn keskimmäisissä naruissa aina jos helmi ei mahdu muuten läpi ja lanka vispaantuu.


Solmiminen ranteeseen tehdään siten, että toinen päätellyistä naruista vedetään silmukan läpi ja sitten vaan solmitaan tavallisesti solmuun ja rusettiin. Korussa on siis aika isokin säätövara, eikä tarvitse pelätä niin paljoa sitä, saako korusta tehtyä juuri oikean kokoisen.

Se on siinä!


Makramea voi tehdä monella tavalla ja monilla eri solmuilla. Jos haluaa käyttää kivihelmiä, voi keskimmäisten kahden narun tilalle kehitellä vain yhden, jolloin naru mahtuu pienemmästäkin reiästä. Kun solmun oppii, korun tekeminen on huiman nopeaa.
Toivottavasti näistä ohjeista oli jollekin apua. Parempiakin kyllä löytyy netistä, kuvallisia ohjeita ja videoitakin. Ei muuta kuin yrittämään!

4 kommenttia:

Helmisusi kirjoitti...

Voi kiitos, kerrankin tosi helpot ohjeet! Näiden avulla ehkä jo minäkin uskallan kokeilla makrameeta!

Sarppa kirjoitti...

Pikkuviive vaan :--) mun käsi onny julkkis! Terkkuja Buenos Airesista siskolle! <3 (on muuten vieläkin edelleen mun kädessä tuo käsikoru) :)

Ninni kirjoitti...

Pojalle on varmaankin tehtävä tällainen käsikoru. =) UPEA!!

Oiskohan ohjetta, miten saisi tehtyä "poikamaisen" kaulakorun makrame-tyyliin?

Gesi kirjoitti...

Helmisusi: Tosi kiva, jos ohjeesta oli apua! Ohjeita löytyy netistä monenlaisia, mutta lukitustapa on ainakin vähän erikoisempi. :)

Sarppa: Kiitos vain siskolle kuvausavusta ja käsimalleilusta! :) Terkkuja sinne muailman toiselle laidalle. Ikävä! <3

Ninni: Kaulakorun olen tehnyt kerran 0,5mm hamppunarulla samalla solminnalla ja sitten toisenlaisella solmulla myös. Voin yrittää etsiä ohjeita kaulakoruun tai tehdä tutorialin tänne jossain välissä. :)